Kundcase

RISE – BIOGASOL ETT SJÄLVKLART VAL

Nu när Kosan Gas kan erbjuda biogasol var det ett enkelt val som är ens med vårt miljötänk som dessutom inte kräver någon ändring av befintlig utrustning, säger Patrik Johansson, Sektionschef på RISE Research Institutes of Sweden AB.

Varje år testas nästan 200 konstruktioner och 1000 produkter inom brand på forskningsinstitutet RISE. Hela verksamheten har fokus på hållbarhet och miljö och Kosan BioMix var en given energiform nu när den finns tillgänglig på marknaden.

År 2000 lade man ner mycket resurser på en stor rökgasreningsanläggning på forskningsinstitutet RISE i Borås. Nu har man tagit ytterligare ett stort steg i att minska fotavtrycket på miljön, man använder Kosan Biomix som är en biogasol.

– Nu när Kosan Gas kan erbjuda biogasol var det ett enkelt val som är ens med vårt miljötänk som dessutom inte kräver någon ändring av befintlig utrustning, säger Patrik Johansson, Sektionschef på RISE Research Institutes of Sweden AB.

Användningsområden 
Inom den del på RISE som är inriktad på brand och som heter Fire Research, gör man både små- och storskaliga test. Man använder alltifrån små brännare för att utvärdera antändlighet till stora brännara i vertikal- och horisontalugnar för att utvärdera brandmotstånd. Dessa värms upp med gasol och numera med biogasol. Uppdragsgivare av testerna är framför allt tillverkningsindustrin och inom brandmotstånd är man stora inom byggindustrin såsom dörrar, skivor och spjäll.

Värdesätter teknisk kompetens
RISE har alltid fokus på hållbarhet och att skona miljön och det kräver sin kunskap.
– I våra projekt är det naturligtvis viktigt med hög kompetens och vi har haft ett stort stöd av Kosan Gas egna tekniker. De har stor kunskap och erfarenhet fortsätter Patrik Johansson.

 

 

 

Olja - ett minne blott
För många år sedan använde man olja till uppvärmning på RISE. Den byttes dock ut mot gasol för att få en renare hantering, slippa sotet som satte igen brännarna och därmed minskade också underhållet. Man sparar både miljö och pengar på att byta. Nu när RISE har bytt från gasol till biogasol sparar man miljön ännu mer. Man har valt att använda Kosan BioMix100 vilket motsvarar en produkt med 100% biogasol. Tack vare denna produkt släpper de ut 83 ton mindre CO2 per år jämfört med konventionell gasol och givetvis väsentligt mycket större besparing än mot olja.

 Fakta om RISE

 • Sveriges forskningsinstut och innovationspartner.

 • Sedan 2017 har man slagit ihop Innventia,

 • SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och
  Swedish ICT och heter numera RISE.

 • 2300 anställda

 • 100-tal test- och demonstrationsmiljöer för att framtidssäkra teknologier, produkter och tjänster.

 • Använder Kosan BioMix100, biogasol för uppvärmning av ugnar etc. vid brandtest.

 • Nu när de ansvänder Kosan BioMix minskar de sitt CO2-utsläpp med 83 ton per år jämfört med
  konventionell gasol

RISE besparing

CO2-utsläppen är reducerade med 83 ton

Verksamheten dokumenterar sin medverkan till CO2-reduktion med ett Kosan BioMix certifikat

Kontakta oss nu

Om du vill veta mer om hur mycket din verksamhet kan spara genom att byta till Kosan BioMix, låt oss gå igenom er existerande anläggning och ge ett förslag på de ekonomiska och miljömässiga fördelarna.

Sales Manager

Jonas Hult


T. 031-65 52 10
jonas.hult@kosangas.se

Sales Coordinator

Cathrine Valtersson

 

T. 031-65 52 07
cathrine.valtersson@kosangas.se

Account Manager

Åsa Karlsson

 

T. 031-65 52 05
asa.karlsson@kosangas.se