Kundcase

ISOLERINGSSPECIALISTEN SPARAR 30% MED GASOL

För oss var det viktigt att energikalkylen skulle vara ett bra underlag för beslut och det uppfyllde Kosan Gas med råge, säger Jonas Siljeskär, CEO på BEWI.

Norrtäljefabriken, blev pilotprojekt inom BEWI-koncernen då de konverterade från olja till gasol. Besparingarna är större än man hade förväntat sig.

BEWI tillverkar byggisolering och cellplastlådor till matindustrin i form av förpackningar till fisk. För fyra år sedan blev Thermisol, som man hette i Sverige tidigare, uppköpta av det norska företaget BEWI. Köpet av Thermisol var ett led i att utveckla produktportföljen och idag är BEWI är en av de tre största aktörerna på marknaden.

Företaget hade naturligtvis gjort en mycket noga analys innan man för mindre än ett år sedan beslutade sig för att gasol och därmed Kosan Mix (en blandning av Propan och Butan) var den rätta produkten för företaget. Man använde tidigare olja och man visste dels att skattesubventionerna skulle minska och sedan helt plockas bort och dels att det finns miljövänligare alternativ på marknaden.

Ett självklart val
På sin anläggning i Dorotea hade man provat biobränsle, som man inte var tillfreds med. Den frös fast och minsta lilla fukt ledde till att produktionen stod still. 
-Man var tvungen att sota en gång per vecka och det blev mycket aska, förklarar Jonas Siljeskär, CEO på BEWI.

BEWI:s strategi är att man vill fokusera på sin kärnverksamhet och låta experter inom energi ge oss förslag och service inom det området. Med detta i bagaget samt en mycket positiv kalkyl från Kosan Gas ledde till att valet av energi föll på dem och Kosan Mix, säger Jonas Siljeskär.

Vägen till en bättre ekonomi
Gasol använder BEWI till att värma upp ångpannan som används i processen för att tillverka cellplast. Eftersom energikostnaderna hos dem uppgår till hela 10-15 procent av försäljningspriset är förstås valet av energi av extra betydelse.

-För oss var det viktigt att energikalkylen skulle vara ett bra underlag för beslut och det uppfyllde Kosan Gas med råge, förklarar Jonas Siljeskär.

 

En god investering
Man har nu kört på Kosan Mix sedan årsskiftet 2014 /15 och man är mycket nöjd med de ekonomiska besparingarna. Redan i februari 2015 minskade man energikostnaderna med 30 procent genom att använda gasol istället för olja. I den ursprungliga kalkylen räknade man med att investeringarna i samband med konverteringen till gasol kommer att vara i hamn efter ett år. Med de verkliga besparingarna kommer denna tid att minskas ytterligare. - Dessutom sparar BEWI miljön på drygt 300 ton i CO2-utsläpp.

FAKTA OM BEWI

  • Producerar byggisolering och cellplastlådor till matindustrin
  • Kosan Mix används till uppvärmning av ångpanna
  • Kostnadsbesparing med 30% efter bytet till gasol
  • Miljöbesparing
  • Fokus på kärnverksamhet och anlitar energiexperter
  • Slipper sota nu när de inte använder olja

KONTAKTA OSS NU

Om du vill veta mer om hur mycket ert företag kan spara genom att byta från olja till gasol, låt oss gå igenom din existerande anläggning och ge ert ett förslag på ekonomiska och miljömässiga fördelar

Sales Manager

Jonas Hult


T. 031-65 52 10
jonas.hult@kosangas.se

Sales Coordinator

Cathrine Valtersson

 

T. 031-65 52 07
cathrine.valtersson@kosangas.se

Account Manager

Åsa Karlsson

 

T. 031-65 52 05
asa.karlsson@kosangas.se