KONVERTERING MED STORA FÖRDELAR

KAN FÖRETAGET ANVÄNDA gasol SOM EN ENERGIKÄLLA?

Den här videon är inte tillgänglig eftersom den innehåller marknadsförings- och statistikcookies som du har valt bort i dina inställningar. Klicka för att ändra cookie inställningarna.

Gasol (LPG) är en viktig energikälla, som används till många olika applikationer i stora industriella processer, som drivmedel till fordon och i privata hushåll.
Det är en produkt, som kan transporteras, lagras och användas i stort sett överallt i världen och det finns tillräckligt med reserver för att hålla i många årtionden.

Med gasol får du en energikälla som är:

 • Effektiv
 • Transportabel
 • Ren och bättre för miljön
 • Allsidig
 • Tillgänglig

Konvertering med stora fördelar
Alla oljeförbrukande verksamheter har i princip glädjen av att konvertera från olja till gasol – oavsett om de använder energin till uppvärmning eller industriprocesser.

Få guiden

KONVERTERING FRÅN OLJA ÄR ETT SMART VAL

I guiden kan du bl.a. läsa om:

 • Ekonomiska fördelar med gasol
 • Miljöfördelar med gasol
 • Skräddarsydda lösningar
 • Hur man byter från olja till gasol

kontakta oss

Om ni vill veta hur mycket der verksamhet kan spara
att byta ut oljan mot gasol

Sales Manager

Jonas Hult


T. 031-65 52 10
jonas.hult@kosangas.se

Sales Coordinator

Cathrine Valtersson

 

T. 031-65 52 07
cathrine.valtersson@kosangas.se

Account Manager

Åsa Karlsson

 

T. 031-65 52 05
asa.karlsson@kosangas.se

Fördelar

varför välja gasol

Effektiv

Gasol är ett energirikt bränsle med ett högre värmevärde per enhet än andra vanliga bränslen, inklusive kol, naturgas, diesel, bensin, eldningsoljor och biomassa. Detta innebär att en gasolbrännare har högre flamtemperatur och därigenom säkerställer en hög effektivitet och bidrar till att vara en konkurrenskraftig produkt.

Transportabel

Gasol kan transporteras, lagras och användas praktiskt taget överallt från tätorter till avlägsna delar av världen. Det är en unik energikälla som inte kräver infrastruktur i rörledningar för att stödja det utan kan transporteras med fartyg, järnväg eller vägtransporter.

Ren och bättre för miljön

Gasol är en av de renaste konventionella bränslen som finns tillgängliga. Det är ett bränsle med ren förbränning så rent att man kan torka säd direkt med avgaserna. I jämförelse med andra fossila bränslen är den skonsammare mot miljön. Jag får med gasol en energikälla som är beredd att bidra till en hållbar energimix - ensam eller tillsammans med förnybara energikällor.

Mångsidig

Gasol föredras av många industrier som källa för energi, varvid i synnerhet den höga grad av precision och flexibilitet av de process-
temperaturer som krävs. Det är ett mångsidigt bränsle som är perfekt och ofta används i många industriella tillämpningar och produktions-
processer - exempelvist varmvatten, metall-
bearbetning, torkning, bakning, petrokemisk produktion och industriugnar.

Tillgänglig

För gasol finns det en rad olika lagringsalternativ som sträcker sig från flaskor till underjordiska tankar. Samtidigt är det ett mobilt bränsle som även finns i de mest avlägsna områdena och kan därför stödja den regionala utvecklingen. Antingen som en primär energikälla eller i kombination med förnybar energi.

Optimering

Gasol kan inte bara ge betydande energi-
besparingar i stora projekt. Kostnaderna för energi är en stor del av de flesta producenters budget. Låt oss titta på möjligheterna för en optimering i just ert företag.

gasol ANVÄNDNINGSOMRÅDEN - IDEALISK ENERGI FÖR MÅNGA VERKSAMHETER

 • Gjuteri/stålverk/smide
  De största förbrukarna av gasol i Sverige är stålverk, pappersbruk, gjuterier och smidesverkstäder. Man använder gasol till bland annat uppvärmning, torkning, skärning, smältning, härdugnar och uppvärmning av lagerlokaler med infravärmare.

 • Papper och massa
  Bland annat används gasol i pannor som tillskottsvärme och för att sänka NOx-mängden i rökgaserna. I pappersbruk används gasol bl.a. till  värmning till yankee-cylinder och till IR-torkar för ökad produktivitet.

 • Uppvärmning
  Kosan Gas levererar gasol för olika behov av uppvärmning. Gasol är ett mycket bra och säkert bränsle för bl.a. uppvärmning av stora industrihallar med IR-värmare. Då värmer man bara den yta där värmen behövs. Besparingen är ofta 50 % av alternativa uppvärmningssätt. Finns det redan en panna som eldas med olja ger det en bra besparing att byta olja mot gasol. Vi vill gärna hjälpa er att svara på frågor och optimera er energi till uppvärmning.

 • Smälta/gjuta/härda/värmebehandla
  Gasol används för en mängd olika processer där uppvärmning till höga temperaturer är avgörande - exempelvis för smältning och gjutning av olika metaller och olika härdningsprocesser.

 • Spannmålstorkning
  Vill du vara säker på att ditt spannmål håller sig längre, då är torkning med gasol ett säkert val. Gasol till torkning av spannmål har använts i många år, då det har en klar fördel att du eldar direkt. Således slipper du en stor förlust av värme när du ska torka ditt spannmål, jämfört med alternativa tekniker.

 • Keramik / tegelbruk
  Gasol (LPG) från Kosan Gas är idealiskt till att bränna keramik och tegel, som kan påverkas negativt av sot och sulfatoxid som genereras av annat bränsle. Därtill ger gasol (LPG) överlägsen effektivitet och värmekontroll.

 • Kafferosterier
  Kaffet rostas i varmluft uppvärmd med gasol som fullständigt omvandlas till koldioxid och vatten vid förbränning. Denna process är miljövänligare än vid användning av andra bränslen.

 • Tillverkning av olika livsmedel
  Inom livsmedelsindustrin är det vanligt att man använder gasol tack vare dess utmärkta miljöegenskaper och dess snabba reglerbarhet. Några exempel på användningsområden är inom bryggerinäringen för framställning av ånga, gräddning av pannkakor, uppvärmning av flottyrbad vid chipstillverkning, tillverkning av kex, choklad och pepparkakor m.m.

 • Bagerier
  Många bagerier föredrar att använda gasolen dels för dess renhet och reglerbarheten är en nödvändighet för bakresultat.

 • Glasbruk
  Att smälta glas är en energikrävande process som kräver noggrann temperaturkontroll och rent bränsle. Gasol (LPG) från Kosan Gas uppfyller båda dessa krav. Det är lätt att generera kontrollerbara små flammor för specialistprocesser som t.ex. smältning av optiskt glas.

 • Lackboxar
  I samarbete med tillverkare av lackbox erbjuder Kosan Gas skräddarsydda gasolanläggningar till lackboxar. Med en gaseldad lackeringsbox sänks drifttiderna gentemot traditionell användning av el eller olja.

 • Pulverlackering
  Det är numera nästan alltid gasol, som gäller vid nyinstallation och utbyggnad av anläggningar för pulverlackering eftersom gasolen eldas direkt i tork- och härdugn, vilket ger högsta möjliga verkningsgrad.