Kundcase Veidekke

ASFALTjätten ROSaR gasol

Gasol är den energiform som fungerar bäst för oss. Det är viktigt att man snabbt kan komma upp i hög temperatur så att det blir torrt och att Bitumen därmed blandar sig, säger Morten Kiran, Inköpschef på Veidekke i Norge.

Drygt 3 miljoner ton asfalt produceras varje år av marknadsledaren Veidekke i Norge. Pris och miljö styr naturligtvis val av energi och gasol faller ut som en prioriterad energityp på deras asfaltsverk.

Gasol används hos Veidekke för att producera asfalt på 28 anläggningar spridda över hela Norge. Man hettar upp bindemedlet Bitumen tillsammans med stenmaterial.
- LPG är den energiform som fungerar bäst för oss. Det är viktigt att man snabbt kan komma upp i hög temperatur så att det blir torrt och att Bitumen därmed blandar sig, säger Morten Kiran, Inköpschef på Veidekke i Norge.

För drygt 15 år sedan använde man olja, men som av både miljö och kostnadsskäl byttes ut med gasol (80%), LNG och pellets. Man har en ständig utvärdering av energityper hos Veidekke och el skulle kunna vara ett alternativ, men effektpådraget är för stort i jämförelse med gasol. Av Kosan Gas köper man idag gasolprodukten Kosan Mix som är en blandning av propan och butan, vilket ger en ekonomisk fördel för Veidekke.

Starkt samarbete
För Veidekke är starka relationer med deras samarbetspartners mycket viktigt.
- Tillsammans med Kosan Gas har vi funnit ett tätt samarbete där vi tillsammans skapar kostnadseffektiva möjligheter. Som Nordens största leverantör av gasol besitter Kosan Gas en stor erfarenhet på sitt heltäckande erbjudande till oss. Det omfattar allt från byggnation, leveranssäkerhet och miljöarbete till att de har egna tekniker, fortsätter Morten Kiran.

Tydlig miljöposition
Även om de största kunderna än så länge fokuserar mycket på pris är ändå miljö högt prioriterat hos Veidekke. EU korade Oslo till europeisk miljöhuvudstad 2019 i skarp konkurrens med 13 andra huvudstäder. Veidekke använder denna möjlighet för att marknadsföra sin miljökompetens och stärka sin miljöposition. De har därför blivit samarbetspartner för Miljöhuvudstadsåret 2019. Att de sparar miljön på ca 8750 ton i CO2-utsläpp per år genom att använda gasol istället för olja är ett led i att bidra till miljöresultatet i Norge.

 

 

Fakta om Veidekke Industri

  • Veidekkekoncernen är Norges största och Skandinaviens fjärde största entreprenör och fastighetsutvecklare

  • 8000 kompetenta medarbetare i tre länder (Norge, Sverige och Danmark). Drygt 1000 anställda inom Veidekke Industri i Norge.

  • Industridelen omfattar: Asfalt, kross och grus och vägunderhåll

  • Industri är av fyra affärsområden inom koncernen; Industri, Bygg, Bostäder och Anläggning.

  • Statens Vegvesen är den största kunden

  • Kosan Mix används på 28 asfaltsverk som är utspridda över hela Norge

 

 

 

Veidekkes besparing

CO2-utsläppet reduceres med 8750 ton

De sparar miljön för CO2-utsläpp vid användning av gasol istället för olja

KONTAKT OSS NU

Om du vill veta mer om hur mycket ert företag kan spara genom att byta från olja till gasol, låt oss gå igenom din existerande anläggning och ge ert ett förslag på ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Sales Manager

Jonas Hult


T. 031-65 52 10
jonas.hult@kosangas.se

Sales Coordinator

Cathrine Valtersson

 

T. 031-65 52 07
cathrine.valtersson@kosangas.se

Account Manager

Åsa Karlsson

 

T. 031-65 52 05
asa.karlsson@kosangas.se