Kundcase

Tvätteriet blev helt fossilfritt med sista pusselbiten - biogasol

- Vi började med att ha förnyelsebart bränsle i våra fordon, använda pellets, grön el och nu också biogasol, säger Jonny Hägerström, Verkställande Direktör på TvNo Textilservice AB.

Varje dag tvättar man 19 ton tvätt på tvätteriet TvNo Textilservice AB i Norrköping, ett av Sveriges största tvätterier. Energianvändningen är naturligtvis stor och målet har varit att bli helt fossilfria och det når man nu i samband med att biogasol har kommit på den svenska marknaden, Kosan BioMix.

Man har stort miljöfokus på TvNo och nu är man i mål med att bli helt fossilfria när det gäller drift och transport.
- Vi började med att ha förnyelsebart bränsle i våra fordon, använda pellets, grön el och nu också biogasol, säger Jonny Hägerström, Verkställande Direktör på TvNo Textilservice AB.

Biogasol ny produkt på marknaden
Kosan Gas, är den första aktören på den svenska marknaden med biogasol, Kosan BioMix. Det är en svensktillverkad gasolprodukt där man kan välja mellan en 20-100 procentig andel biogasol som utvinns från hållbara råvaror som vegetabiliska oljor och animaliskt fett vid framställningen av biodiesel. TvNo har valt att köpa Kosan BioMix med 100% grön andel.
Idag producerar de ånga som används till tvättmaskiner, torktumlare och ventilation. Man använder pellets och stöttar upp med Kosan BioMix när det är kallt och vid avbrott i pelletspannan.
-Om biogasolen kan bli skattebefriad kommer vi givetvis utvärdera om vi ska öka användandet av Kosan BioMix, då det krävs mycket underhåll med pellets, fortsätter Jonny Hägerström.

Certifierad grön energi
Miljöeffekterna och produktionsprocessen för Kosan BioMix övervakas av en oberoende tredje part och den låga miljöpåverkan dokumenteras genom ett certifikat. Certifikatet innehåller ett unikt nummer som är spårbart och säkerställer att Kosan Gas inte kan sälja produkten mer än en gång enligt massbalansprincipen.
Tidigare, innan användandet av pellets, förnyelsebart fordonsbränsle och nu också Kosan BioMix, släppte TvNo ut årligen ca 4250 ton CO2. Idag är man stolt över att kunna vara helt fossilfria.

 

Fakta TvNo Textilservice AB:

  • Startades 1972 och är beläget i Norrköping.

  • En av de största tvätterierna i Sverige.

  • Ca 1300 kunder och de största finns inom vården.

  • Ca 130 anställda

  • Använder Kosan BioMix100, biogasol för ångproduktion till tvättmaskiner, torktumlare och ventilation.av ugnar etc. vid brandtest.

  • Minskar sitt CO2-utsläpp med 132 ton per år jämfört med konventionell gasol

 

 

TvNo Textilservices besparing

CO2-utsläppen är reducerade med 132 ton

Verksamheten dokumenterar sin medverkan till CO2-reduktion med ett Kosan BioMix certifikat

Kontakta oss nu

Om du vill veta mer om hur mycket din verksamhet kan spara genom att byta till Kosan BioMix, låt oss gå igenom er existerande anläggning och ge ett förslag på de ekonomiska och miljömässiga fördelarna.

Sales Manager

Jonas Hult


T. 031-65 52 10
jonas.hult@kosangas.se

Sales Coordinator

Cathrine Valtersson

 

T. 031-65 52 07
cathrine.valtersson@kosangas.se