Kundcase

Pappersjätten föredrar Kosan mix

För SCA:s papperbruk i Ortviken, har bytet från Propan till Kosan Mix betytt lägre kostnader och stora besparingar.

På anläggningen i Ortviken, som ligger nära Sundsvall, producerar SCA tryckpapper. Man är en av världens fem största tillverkare inom sitt område och vikten av val av energi, som ska bibehålla den stora produktionskapaciteten papper, är naturligtvis mycket viktigt.

Gasol till två ändamål
Till största del använder SCA i Ortviken sin gasol till att torka det bestrukna pappret. Man använder även det till att hetta upp en olja som man kör i en vals som gör profilen slät och jämn.

Tidigare använde SCA propan, men fick rådet att de skulle byta till Kosan Mix, som är en blandning av Propan och Butan. Det är nu några år sedan som pappersfabriken bytte ut en gas mot en annan med.

Snabb ROI (Return on Investment)
-Att vi bytte till Kosan Mix har gått långt bättre än förväntat och omkostnaderna i samband med ändringen har vi tjänat in på kort tid säger Jon Stenberg, Strategic Purchaser på SCA i Ortviken.

-De ekonomiska fördelarna har naturligtvis vägt tungt. Dessutom har Kosan Gas stora tekniska erfarenhet på området och samtalen med dess referenskunder i liknande situationer varit avgörande när vi beslutade oss för att konvertera fortsätter Jon Stenberg.

FAKTA OM SCA

  • Producerar tryckpapper
  • Kosan Mix använder de till att torka bestruket papper och hetta upp olja till valsar
  • Man har bytt från Propan till KosanMix, vilket visade sig vara ekonomiskt fördelaktig